TNB Research dan Sedania menjana tenaga daripada air lebihan empangan di Johor | DagangNews Skip to main content

TNB Research dan Sedania menjana tenaga daripada air lebihan empangan di Johor

Oleh Mohamad Iman

KUALA LUMPUR 25 Sept - Anak syarikat milik penuh Tenaga Nasional Berhad (TNB), TNB Research Sdn Bhd (TNBR) dan cabang 'Kelestarian Tenaga' Sedania Innovator Berhad, Sedania Technologies Sdn Bhd menjalin kerjasama menilai potensi menjana tenaga daripada air lebihan empangan dan takungan air di seluruh Malaysia.

 

Melalui perjanjian kerjasama tersebut, Sedania akan menggunakan turbin mikro kuasa hidro TNBR yang cekap tenaga untuk menjana elektrik daripada air yang dilepaskan di empangan.

 

Setiap satu daripada 30-40 kilowatt turbin mikro kuasa hidro ini boleh menjana sehingga sekitar 305,000 kilowatt-jam tenaga hijau setahun.

 

TNB

 

Dengan lebih 70 empangan dan takungan air di seluruh Malaysia, potensi daripada sumber tenaga mikro hidro tersebut dianggarkan melebihi 40 gigawatt-jam setahun, cukup untuk membekalkan tenaga elektrik bebas karbon kepada kira-kira 10,000 rumah.

 

Projek sulung dua rakan kongsi ini dilaksanakan di empangan Kota Tinggi, Johor.

 

Sedania telah dianugerahkan oleh syarikat minyak dan gas multinasional untuk menilai dan mencadangkan kebolehlaksanaan menggunakan turbin mikro kuasa hidro yang cekap tenaga untuk menjana tenaga elektrik daripada air lebihan empangan tersebut.

 

Tanggungjawab Sedania merangkumi aspek kewangan dan teknikal projek manakala TNBR menyumbangkan kepakaran teknikal melalui reka bentuk dan pemasangan turbin mikro kuasa hidro.

 

Daniel Ruppert
              Daniel Ruppert

 

Mengulas mengenai potensinya, Ketua Pegawai Eksekutif Sedania Daniel Ruppert berkata, “Bersama-sama dengan TNBR, kami berhasrat untuk melengkapkan empangan di Malaysia dengan turbin mikro kuasa hidro yang cekap tenaga, bagi membolehkan semua pelanggan kami menggunakan air lebihan empangan sebagai sumber tenaga.”

 

“Malaysia harus menjadi medan teknologi hijau buatan Malaysia dengan rekod prestasi mencapai kelestarian tenaga.

 

"Sebagai organisasi yang komited kepada alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dengan visi untuk membantu syarikat mengurangkan jejak karbon mereka dengan terlebih dahulu membolehkan penggunaan tenaga yang cekap sebelum beralih ke fasa penting penjanaan tenaga bersih, Sedania berada pada kedudukan yang strategik untuk mempercepatkan agenda kelestarian dengan sokongan TNBR.”

 

Pengarah Urusan TNBR Dr. Mohd Hariffin Boosroh pula berkata, “TNB memperjuangkan peralihan tenaga yang bertanggungjawab dan inklusif dengan aspirasi untuk mencapai pelepasan karbon bersih-sifar menjelang 2050.

 

"Dengan matlamat itu, TNB melabur dalam teknologi hijau baharu seperti turbin kuasa mikro hidro cekap tenaga ini yang merupakan hasil penyelidikan kami di TNBR," ujarnya.

 

Dr. Mohd Hariffin Boosroh
          Dr. Mohd Hariffin Boosroh

 

Beliau berkata, TNB tidak boleh melaksanakan inisiatif ini sendiri dan berharap untuk bekerjasama dengan rakan-rakan kongsi yang strategik.

 

"Usaha sama ini menggambarkan bagaimana kerjasama penyelidikan dan industri memainkan peranan yang berpengaruh dalam pembangunan penyelesaian yang inovatif dan lestari untuk Malaysia.”

 

Memandangkan teknologi itu dibangunkan di Malaysia, ia juga akan memberi manfaat kepada industri tempatan dalam pengilangan, pentauliahan, operasi dan penyelenggaraan turbin kuasa hidro mikro, dan seterusnya menggerakkan masyarakat tempatan keluar daripada perangkap pendapatan sederhana dengan beralih kepada nilai tinggi, tinggiteknologi dan ekonomi berkemahiran tinggi. - DagangNews.com