KUALA LUMPUR 23 Julai – Lembaga Tabung Haji (TH) kini muncul sebagai pemegang saham utama dalam Focus Point Holdings Bhd selepas memperoleh tambahan 570,000 saham biasa dalam syarikat pengendali rangkaian kedai optik itu pada 21 Julai lalu.
Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Focus Point berkata, pegangan TH meningkat daripada 4.96% sebelum ini kepada 5.056% selepas pembelian saham berkenaan.
Dengan peningkatan tersebut, TH kini memiliki sebanyak 31.078 juta saham biasa Focus Point yang menjadikan institusi itu sebagai pemegang saham utama syarikat berkenaan.
Focus Point menjelaskan, peratusan pegangan tersebut tidak mengambil kira 1.34 juta saham biasa yang dibeli semula oleh syarikat dan kini dikekalkan sebagai saham perbendaharaan (treasury shares).
Daripada keseluruhan pegangan langsung sebanyak 31.078 juta saham itu, sebanyak 23.18 juta saham didaftarkan atas nama TH.
Baki 7.898 juta saham, termasuk saham yang baru diperoleh, dipegang menerusi Citigroup Nominees (Tempatan) Sdn Bhd bagi pihak Lembaga Tabung Haji (Eastspring).
Langkah penambahan pegangan itu menjadikan TH antara pelabur institusi yang mempunyai kepentingan besar dalam Focus Point, susulan pemilikan saham melebihi ambang 5% yang ditetapkan di bawah peraturan pasaran modal.
Focus Point Holdings Bhd merupakan syarikat yang terlibat dalam perniagaan runcit optik, termasuk pengendalian rangkaian kedai cermin mata Focus Point di seluruh negara.
Pengumuman berkenaan dibuat selepas transaksi pembelian saham oleh TH selesai pada 21 Julai, sekali gus mencerminkan perubahan dalam struktur pemegangan saham syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia itu. - DagangNews.com








