KUALA LUMPUR 13 Nov – Kumpulan perkhidmatan kejuruteraan yang tersenarai di Pasaran Utama, AWC Berhad, melalui anak syarikat milik penuhnya Ambang Wira Sdn Bhd (AWSB), telah menerima surat bertarikh 4 November 2025 daripada Kementerian Kerja Raya yang memaklumkan Kerajaan Malaysia bersetuju untuk melanjutkan Perjanjian Konsesi sepuluh tahun semasa, yang akan tamat pada 31 Disember 2025, untuk tempoh tambahan satu tahun bermula 1 Januari 2026 hingga 31 Disember 2026.
KKR juga telah menyertakan salinan Perjanjian Interim bagi Perjanjian Penswastaan sedia ada untuk Perkhidmatan Sokongan Bangunan bagi Bangunan Kerajaan di Zon Selatan dan Zon Sarawak, untuk ditandatangani oleh AWSB dan Kerajaan Malaysia. Perjanjian Interim akan berkuat kuasa selepas ditandatangani oleh kedua-dua pihak.
Walaupun Perjanjian Interim tidak menyatakan jumlah kontrak yang spesifik, nilai anggaran kerja di bawah sambungan satu tahun ini adalah kira-kira RM63.7 juta, berdasarkan kadar dan skop perkhidmatan semasa di bawah konsesi sedia ada.
Perjanjian Konsesi ini melibatkan pengurusan, penyelenggaraan, dan penjagaan Bangunan Kerajaan Persekutuan di seluruh Zon Selatan (merangkumi Melaka, Negeri Sembilan, dan Johor) dan Zon Sarawak.
Perkhidmatan ini secara sejarah juga merangkumi Program Pemulihan Aset Kritikal (Critical Asset Refurbishment Programme - CARP) di bawah rangka kerja konsesi sedia ada.
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan/Presiden AWC Berhad, Dato’ Ahmad Kabeer Mohamed Nagoor berkata, “Kami pastinya gembira untuk mendapatkan sambungan 1 tahun bagi Perjanjian Konsesi ini, yang mencerminkan penyampaian terbukti dan rekod prestasi kukuh kami sebagai pemegang kontrak semasa.
"Kami juga amat menghargai kepercayaan dan keyakinan yang diberikan oleh KKR kepada kami. Setelah menguruskan konsesi sejak 1998, Kumpulan kekal yakin dengan keupayaan kami dan kami akan terus menyampaikan perkhidmatan berkualiti tinggi untuk menyokong keperluan pengurusan kemudahan Kerajaan. Pada masa sama, kami sedang giat membuat persiapan dan bekerjasama rapat dalam tender untuk konsesi baharu.”
Ini merupakan kemenangan utama keempat bagi Kumpulan dalam Tahun Kewangan 2026 (FY26). AWC telah bertanggungjawab ke atas pengurusan, penyelenggaraan, dan penjagaan Bangunan Kerajaan Persekutuan merentasi Zon Selatan dan Zon Sarawak sejak Jun 1998 di bawah struktur konsesi.
“Sambungan ini memberi kejelasan pendapatan kepada kami dan meningkatkan asas hasil berulang kami. Selain itu, ia menjadikan jumlah keseluruhan kontrak yang diumumkan dalam FY26 mencecah kira-kira RM257 juta.
"Sementara itu, semua bahagian utama kami terus mengekalkan saluran tender yang sihat kerana pasukan kami giat mencari peluang baharu. Secara keseluruhan, Kumpulan mengekalkan pandangan positif sambil kekal berhati-hati dan prihatin terhadap perkembangan dalam persekitaran makroekonomi yang lebih luas.” - DagangNews.com








