UIAM dan IDFR jalin kerjasama strategik latih bakal diplomat | DagangNews Skip to main content

UIAM dan IDFR jalin kerjasama strategik latih bakal diplomat

Prof. Emeritus Tan Sri Dato Dzulkifli Abdul Razak (kiri) memperkatakan sesuatu kepada Dato' Syed Mohamad Bakri Syed Abdul Rahman pada majlis memeterai MOU pada 26 Mac 2024.
Oleh Muhammad Na’im Mohd Fadil

KUALA LUMPUR 29 Mac - Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) menjalin kerjasama strategik menerusi pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) dengan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang berlangsung di UIAM Kampus Gombak.

 

Kerjasama strategik ini bertujuan mengukuhkan lagi kolaborasi bagi memperkasa serta membangunkan kerjasama akademik, pintar budaya dan diplomasi serta penerbitan dan penyelidikan bagi manfaat bersama.

 

Ketua Pengarah IDFR, Dato' Syed Mohamad Bakri Syed Abdul Rahman berkata, IDFR melatih para diplomat serta pegawai-pegawai kanan sebelum mereka ditempatkan bertugas di lapangan.

 

Menurutnya, IDFR memerlukan kerjasama dari universiti untuk sama-sama membantu dalam berkongsi kepakaran ilmu bagi berkongsi maklumat terkini dalam ilmu pengetahuan untuk dipraktikkan.

 

“UIAM mempunyai kepakaran dalam pelbagai aspek bidang di Kulliyyah-kulliyyahnya menjalankan pelbagai inisiatif, dapat memberikan impak kepada komuniti sekitarnya, untuk merealisasikan hala tuju strategiknya dalam "Memanusiawikan Pendidikan untuk Ummah" selaras dengan "Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs)," ujarnya.

 

 

idfr

 

idfr

 

 

Sementara itu Rektor UIAM, Prof. Emeritus Tan Sri Dato Dzulkifli Abdul Razak berkata, kerjasama ini dilihat dapat memberi nilai tambah kepada kedua-dua pihak dalam pelbagai aspek.

 

"MoU ini merupakan komitmen bersama yang akan mewujudkan hubungan akademik dan budaya kerjasama yang akan memperkayakan landskap pendidikan tinggi negara," ujarnya.

 

IDFR merupakan sebuah agensi dibawah Kementerian Luar Negeri (KLN) Malaysia yang mengendalikan program-program latihan bagi pegawai-pegawai diplomatik Malaysia serta pegawai-pegawai dari kementerian-kementerian dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

 

Selain daripada kursus teras yang ditawarkan oleh pihak IDFR iaitu kursus latihan diplomatik, IDFR juga menyediakan latihan kemahiran profesional bagi membantu pegawai-pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat.

 

Hadir sama pada majlis MoU ini ialah Pengarah Bahagian Perkhidmatan Pengurusan IDFR, Sarimah Akbar; Pengarah Pejabat Strategi dan Perubahan Institusi, Prof. Madya TPr Dr. Muhammad Faris Abdullah dan ahli jawatankuasa pengurusan universiti (UMC) UIAM serta pegawai-pegawai dari IDFR. - DagangNews.com