YouTube - perkhidmatan video No.1 paling ditonton rakyat Malaysia  | DagangNews Skip to main content

YouTube - perkhidmatan video No.1 paling ditonton rakyat Malaysia 

 Loh Ben Jern bercakap kepada hadirian pada acara  ‘YouTube Works for Malaysia 2023’ di Kuala Lumpur pada 10 Oktober 2023. - Gambar ihsan SOYA CINCAU

YouTube Malaysia menganjurkan ‘YouTube Works for Malaysia 2023’ - sambutan tahunan yang menonjolkan ekosistem YouTube penuh bertenaga dan komited untuk menunjukkan keberkesanan dan kecekapan YouTube sebagai platform pengiklanan.

 

Pada acara itu pada 10 Oktober lalu, YouTube mengumumkan pemenang Anugerah YouTube Works “Best of Malaysia” dan sembilan finalis yang akan mewakili Malaysia di “YouTube Works Awards Southeast Asia 2023” serantau yang pertama kali diadakan di Jakarta, Indonesia pada 12 Oktober.

 

Menurut tinjauan oleh Kantar, YouTube merupakan perkhidmatan video #1 yang paling banyak ditonton oleh rakyat Malaysia. Tinjauan yang sama juga mendapati bahawa YouTube adalah #1 bagi rakyat Malaysia kerana ia membolehkan mereka mengakses pelbagai jenis kandungan seperti video pendek, panjang atau langsung, serta kandungan yang tidak dapat ditemui di tempat lain. 

 

Ketua YouTube Malaysia, Loh Ben Jern berkata, secara global, lebih 500 jam kandungan dimuat naik di YouTube setiap minit. Dan kini, lebih banyak jam kandungan dicipta berbanding sebelum ini.

 

"Di Malaysia, lebih 7 juta orang menstrim YouTube di TV Sambungan (Connected TV) mereka, menjadikannya skrin yang paling pesat berkembang dalam tempoh 5 tahun yang lalu.

 

"Kami juga telah melihat ledakan Shorts - hanya tahun lepas kami melihat 50B tontonan harian. Hari ini, saya berbesar hati untuk berkongsi bahawa YouTube Shorts telah mencapai 70 bilion tontonan secara global setiap 24 jam, peningkatan sebanyak 40% dalam masa kurang daripada setahun dan purata tontonan harian di Asia Tenggara meningkat lebih 130% tahun ke tahun.

 

“Namun di antara ratusan kandungan video dan saluran yang tersedia, rakyat Malaysia terus memilih YouTube. Kami percaya ini kerana YouTube ada semuanya.

 

"Sama ada video berdurasi 6 saat atau audio siar dua jam, YouTube berfungsi dengan lancar merentas peranti - daripada mudah alih hingga ke skrin terbesar di rumah. Dan kami berasa rendah hati apabila mengetahui bahawa YouTube kekal sebagai platform video yang paling ditonton dan paling disukai oleh rakyat Malaysia dalam dunia di mana mereka boleh menonton apa sahaja,” kata beliau dalam kenyataan di sini.

 

Ketua Teknologi, Telekomunikasi, Media & Hiburan, Kewangan Rohan Raghavan berkata, “AI adalah teras kepada YouTube, memperkasakan ciri yang melindungi penonton daripada kandungan berbahaya, menghubungkan orang dengan kandungan yang mereka gemari, mengoptimumkan pengalaman pengguna dan yang terkini, menyingkirkan geseran daripada proses kreatif dan membenarkan pencipta YouTube menjangkau lebih ramai penonton".

 

Hari ini kata beliau, Google AI membolehkan perniagaan besar dan kecil memacu hasil dengan cara yang cekap kos dengan meningkatkan kandungan kreatif mereka dan membantu mereka menjangkau khalayak yang tepat.

 

 Alat dikuasakan AI Google termasuk:

 • Bimbingan Kreatif Iklan YouTube (YouTube Ads Creative Guidance), alat dikuasakan AI yang memberikan penilaian kempen iklan secara automatik dan mencadangkan amalan terbaik untuk menambah baiknya, seperti menambah ganti suara atau menyertakan orientasi video yang betul

 • Kempen Tontonan Video (Video View Campaign), kempen yang dikuasakan AI membantu pengiklan mendapatkan tontonan terbanyak merentasi semua format video YouTube dengan menyampaikan kreatif berprestasi terbaik kepada khalayak yang lebih cenderung untuk mempertimbangkan jenama mereka

 • Keperluan Gen (Demand Gen), menggunakan AI untuk membantu para jenama menyiarkan iklan merentasi platform yang paling menarik termasuk YouTube, YouTube Shorts, Gmail dan Discover

 

Untuk meraikan para jenama yang telah memanfaatkan YouTube secara kreatif dan berkesan untuk berhubung dengan khalayak mereka, pemenang Anugerah YouTube Works “Best of Malaysia” telah diumumkan.

 

Dalam tahun kelapannya, Anugerah YouTube Works mengiktiraf dan meraikan kempen YouTube yang paling menarik, berkesan dan kreatif.

 

Para jenama bersaing dalam lapan kategori di peringkat Asia Tenggara, manakala tiga pemenang daripada kumpulan sembilan finalis dipilih sebagai “Best of Malaysia” dengan U Mobile membawa pulang tempat pertama dengan kempen Tahun Baru Cina 2023 - The Grand Love, kisah yang menyentuh hati yang menghubungkan generasi tua dan muda bersama-sama melalui bentuk cinta agung yang paling murni melalui teknologi baharu.

 

Tempat kedua menjadi milik sooka Malaysia untuk Liga Malaysia 2023 Campaign Relaunch dan tempat ketiga milik Sunsilk Malaysia yang secara kreatifnya telah memanfaatkan gembar-gembur di kalangan para peminat dalam konsert Blackpink di Malaysia untuk berhubung dengan penonton Gen Z mereka

 

Kempen-kempen yang menang ini telah menunjukkan kreativiti yang cemerlang dalam pelbagai aspek, termasuk merancang penceritaan, menjalin perkongsian strategik dan kreatif antara para jenama dan pencipta kandungan serta menggunakan keupayaan YouTube secara berkesan untuk melibatkan khalayak sasaran sambil menyampaikan hasil perniagaan yang ketara. 

 

Berikut adalah senarai finalis Malaysia yang akan mewakili Malaysia di Anugerah YouTube Works Southeast Asia 2023:

 

Dentuman Besar (The Big Bang)

 1. McDonald’s - #McDDoDaDip Chicken McNuggets

 2. sooka Malaysia - sooka Liga Malaysia 2023 Campaign Relaunch

 

Yang Panjang dan Pendek (The Long and Short)

 1. McDonald’s - #McDDoDaDip Chicken McNuggets

 2. Berocca - BerSahur Bersama Berocca

 

Kolaborator (The Collaborator)

 1. Sunsilk Malaysia - Fandom First : Sunsilk Owning the fandom x Blackpink Standing out in Culture

 

Penyala Api (The Fire Starter)

 1. U Mobile - U Mobile presents The Grand Love for CNY 2023

 2. Berocca - BerSahur Bersama Berocca

 

Pengubah (The Changemaker)

 1. Colgate - Colgate Smile Strong

 2. MR.DIY - The Rude Girl

 

Kanvas Bersambung (The Connected Canvas)

 1. McDonald’s - Best Burger

 2. Hong Leong Bank - Going 1-2-3 with HLB Connect!

 

YouTube merupakan komuniti video dalam talian dunia paling popular yang membolehkan berjuta orang untuk meneroka, menonton dan berkongsi video dicipta yang asli.

 

YouTube membekalkan sebuah forum untuk orang ramai untuk berhubung, memaklumkan dan memberi inspirasi kepada orang lain di serata dunia dan bertindak sebagai platform pengedaran untuk pencipta kandungan asli dan pengiklan besar dan kecil. YouTube, LLC berpusat di San Bruno, Calif., dan merupakan anak syarikat Google Inc. - DagangNews.com