Sunway, Umech Land meterai perjanjian bersama Penang Development Corporation bina taman perindustrian Batu Kawan | DagangNews Skip to main content

Sunway, Umech Land meterai perjanjian bersama Penang Development Corporation bina taman perindustrian Batu Kawan

Oleh NOR AZAN FITRI AHMAD HIDZIR

KUALA LUMPUR 27 Sept - Sunway Berhad menerusi Sunway Bukit Gambier Sdn. Bhd. melalui kerjasamanya dengan Umech Land Sdn. Bhd. hari ini memeterai Perjanjian Pembangunan Bersama Penang Development Corporation bagi membangunkan tanah perindustrian seluas 226.2 hektar di Batu Kawan.

 

Kerjasama itu adalah sebagai pertukaran untuk hak tanah RM646 juta kepada Penang Development Corporation.

 

Tanah tersebut terletak sekitar 4km dari Jambatan Kedua Pulau Pinang, menawarkan sambungan yang sangat baik, dan hanya 20 minit pemanduan dari Pulau Pinang, serta 30 minit pemanduan dari Pelabuhan Pulau Pinang.

 

Lokasi yang strategik menjadikannya tapak yang ideal untuk Taman Perindustrian yang dicadangkan, yang akan melengkapkan kawasan perindustrian kawasan Batu Kawan yang sedang berkembang seperti Taman Perindustrian Batu Kawan 1 (BKIP 1) dan Taman Perindustrian Valdor.

 

Taman Perindustrian yang dicadangkan akan terdiri daripada kilang, lot perindustrian dan komponen komersial dengan nilai pembangunan kasar RM3.5 bilion.

 

Visi untuk Taman Perindustrian adalah untuk mewujudkan ekosistem yang dinamik, dipacu inovasi yang berfungsi sebagai hab global untuk teknologi perindustrian, penyelidikan, pembangunan, dan kerjasama termaju di atas kejayaan BKIP 1.

 

Pengarah Urusan Sunway Property, Sarena Cheah berkata, pelaburan itu menandakan komitmen Sunway Property untuk bukan sahaja mewujudkan taman perindustrian yang mampan tetapi juga menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran Pulau Pinang dengan menarik pelaburan dan memupuk kemajuan teknologi di rantau ini.

 

“Pembangunan strategik sejajar dengan dedikasi Sunway Property untuk memajukan inovasi, teknologi dan pembangunan mampan dalam sektor perindustrian, sambil menampung keperluan perniagaan yang sentiasa berubah dalam era digital," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

 

Pada Ogos lalu, Sunway Property memperoleh tanah perindustrian pegangan bebas strategik 99.1 hektar di Rawang untuk Taman Teknologi Perindustrian yang terdiri daripada kilang, gudang dan komponen komersil dengan GDV sekurang-kurangnya RM2 bilion.

 

Pengalaman luas Sunway Property dalam pembangunan mampan dan komitmen teguhnya untuk memanfaatkan teknologi akan membantu memastikan Teknologi Perindustrian di Batu Kawan, Pulau Pinang, bukan sahaja memenuhi permintaan sektor perindustrian tetapi juga mewujudkan piawaian perintis untuk keseluruhan industri.- DagangNews.com