KWSP benarkan ahli guna dana Akaun 2 beli insurans untuk ahli keluarga terdekat | DagangNews Skip to main content

KWSP benarkan ahli guna dana Akaun 2 beli insurans untuk ahli keluarga terdekat

KWSP membenarkan ahli menggunakan dana dalam Akaun 2 mereka untuk membeli produk insurans hayat dan penyakit kritikal serta takaful untuk ahli keluarga terdekat. - Gambar DagangNews
Oleh ZULFADLI SHARIFUDIN

KUALA LUMPUR 5 Feb - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan pihaknya membenarkan ahli menggunakan dana dalam Akaun 2 mereka untuk membeli produk insurans hayat dan penyakit kritikal serta takaful untuk ahli keluarga terdekat.

 

Inisiatif di bawah i-Lindung Fasa 2, ahli yang ingin membeli insurans dan menyertai produk takaful yang ditawarkan oleh syarikat insurans dan pengendali takaful yang diluluskan KWSP untuk diri mereka sendiri atau ahli keluarga terdekat mereka boleh berbuat demikian melalui platform i-Lindung dalam aplikasi mudah alih KWSP i-Akaun (ahli).

 

Sejak dilancarkan pada Julai 2022 hingga Disember 2023, lebih 102,301 ahli membeli sejumlah 118,166 polisi dan produk takaful melalui platform i-Lindung, yang meliputi perlindungan insurans hayat dan penyakit kritikal pada premium yang berpatutan.

 

Memanfaatkan sambutan yang menggalakkan ini, KWSP memperkenalkan peningkatan penting, memberi tumpuan kepada pengurusan polisi dan sijil, yang menjurus kepada perlindungan lanjutan melebihi satu tahun, lapor New Straits Times.

 

Platform yang dinaik taraf menawarkan ciri seperti pengurusan dasar yang diperkemas, pembayaran berulang yang mudah untuk perlindungan jangka panjang. - DagangNews.com