TT Vision Holdings lengkapkan perjanjian taja jamin bersama KAF Investment Bank untuk terbitan IPO di Pasaran ACE | DagangNews Skip to main content

TT Vision Holdings lengkapkan perjanjian taja jamin bersama KAF Investment Bank untuk terbitan IPO di Pasaran ACE

oleh NOR AZAN FITRI AHMAD HIDZIR

KUALA LUMPUR 30 Nov - TT Vision Holdings Berhad yang akan disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia memeterai perjajian taja jamin bersama KAF Investment Bank Berhad.

 

Tawaran awam permulaan (IPO) syarikat itu melibatkan terbitan saham awam sebanyak 84.50 juta saham baharu dan tawaran penjualan 10.50 juta saham sedia ada kepada pelabur terpilih melalui penempatan persendirian.

 

Modal saham terbitan yang diperbesarkan ialah 468.00 juta saham semasa penyenaraian.

 

Sejumlah 23.40 juta saham atau 5% daripada modal saham terbitan akan disediakan untuk permohonan oleh orang awam Malaysia manakala18.10 juta saham atau 3.87% akan disediakan untuk permohonan oleh pengarah, pekerja dan individu yang layak yang telah menyumbang kepada kejayaan kumpulan.

 

Baki 43.00 juta saham atau 9.19% akan disediakan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

 

KAF Investment Bank akan menaja jamin sejumlah 41.50 juta saham baharu untuk orang awam Malaysia melalui peruntukan borang merah jambu.

 

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif kumpulan, Goon Koon Yin berkata, sejak ditubuhkan 20 tahun yang lalu, kumpulan itu telah memulakan perjalanan dalam industri semikonduktor dengan sumbangan pendapatan daripada pembuatan peralatan optoelektronik, litar bersepadu dan sel solar.

 

"Permintaan global semikonduktor dengan pengeluaran besar-besaran kenderaan elektrik dan penggunaan tenaga diperbaharui yang semakin meningkat akan memberi manfaat kepada kumpulan.

 

"Kami ingin memanfaatkan peluang ini dan memanfaatkan kekuatan daya saing kami dan berhasrat untuk menggunakan hasil IPO untuk pembayaran balik pinjaman bank, perbelanjaan R&D, aktiviti pemasaran, modal kerja dan perbelanjaan penyenaraian," katanya.

 

Kumpulan itu dijangka disenaraikan di Bursa Malaysia pada suku pertama 2023.

 

KAF Investment Bank merupakan penasihat utama, penaja, penaja jamin dan ejen penempatan tunggal untuk pelaksanaan IPO itu. - DagangNews.com