Matrix Connexion TechConnectED memperkasakan kanak-kanak terpinggir dengan teknologi dan kemahiran untuk masa depan digital | DagangNews Skip to main content

Matrix Connexion TechConnectED memperkasakan kanak-kanak terpinggir dengan teknologi dan kemahiran untuk masa depan digital

Sean Tay (kanan) menyampaikan Chromebook kepada Hema Letchamanan untuk disumbangkan kepada pelajar terpinggir di Yayasan Chow Kit, pada majlis di Subang Jaya pada 10 Julai 2024. - Gambar DagangNews 
Oleh Syaza Norazharuddin

KUALA LUMPUR 10 Julai - Matrix Connexion, sebuah syarikat pengkomputeran awan terkemuka Malaysia, dengan bangganya mengumumkan pelancaran rasmi TechConnectED, satu inisiatif sulung yang bertujuan untuk merapatkan jurang digital dalam pendidikan.

 

Program ini memperkasakan pelajar terpinggir di Malaysia dengan pengetahuan, kemahiran dan teknologi yang diperlukan untuk berkembang maju dalam landskap digital abad ke-21. Inisiatif ini dimulakan dengan pengedaran 30 Chromebook kepada pelajar terpinggir di Yayasan Chow Kit. 

 

Inisiatif ini dimulakan dengan acara khas di Yayasan Chow Kit (YCK) "KL Krash Pad" pada 23 Mei 2024 lalu.

 

Kakitangan Matrix Connexion telah mengedarkan Chromebook kepada pelajar dan memperkenalkan mereka kepada Projek Sekolah Dunia, komuniti digital yang diterajui UNICEF dan platform pembelajaran yang menawarkan pelbagai kandungan pembelajaran kemahiran digital dan masa depan untuk memastikan kemasukan digital dan pembangunan kemahiran masa depan untuk kanak-kanak yang terpinggir di Malaysia.

 

Antara program pada majlis tersebut adalah termasuk permainan interaktif, penerangan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Matrix Connexion Sean tay dan kaunselor YCK Cik Pusenthi, dan sesi pembelajaran secara langsung menggunakan platform Projek Sekolah Dunia.

 

Taylor's University, yang telah bekerjasama dengan YCK sejak 2021, turut hadir pada acara tersebut. Universiti tersebut telah memainkan peranan  penting dalam membangunkan kurikulum inklusif, fleksibel dan responsif bagi pelajar sekolah menengah, menangani pelbagai keperluan terpinggir dan pelajar tanpa dokumen. 

 

TechConnectedED menyediakan penyelesaian pendidikan digital yang komprehensif, melengkapkan pelajar dengan Chromebook dan akses kepada Projek Sekolah Dunia.

 

Platform ini, yang merupakan sebahagian daripada inisiatif UNICEF dalam merancang semula pendidikan untuk setiap kanak-kanak, memupuk persekitaran pembelajaran yang kolabratif dan menarik untuk pelajar dan guru. 

 

TechConnectED dimantapkan lagi melalui kerjasama dengan pasukan Google for Education. Dengan menggunakan Google Workspace for Education dan Peningkatan Pendidikan Chrome (CEU) untuk Pengurusan Peranti, kami memastikan pelajar mempunyai akses kepada persekitaran pembelajaran yang selamat, terjamin dan produktif, memberikan ketenangan fikiran kepada pendidik dan ibu bapa.

 

Alat ini membolehkan kerjasama yang lancar, pengurusan bilik darjah yang cekap dan ciri keselamatan yang mantap, memperkasakan kedua-dua pelajar dan guru untuk memaksimumkan potensi pendidikan digital. 

 

Faedah utama TechConnectED:

 

  • Merapatkan jurang digital : Menyediakan akses yang setara kepada Chromebook dan sumber pembelajaran digital untuk pelajar yang terpinggir, mempromosikan kesaksamaan dan keterangkuman sosial yang lebih besar. 
  • Membangunkan kemahiran utama : Melengkapkan pelajar dengan kemahiran abad ke-21 seperti Robotik, Pengekodkan, Reka Bentuk Digital dan IoT, menyediakan mereka untuk pekerjaan masa depan dalam ekonomi digital. 
  • Disesuaikan dengan keperluan pelajar: Menangani cabaran unik yang dihadapi oleh pelajar terpinggir melalui sokongan dan sumber yang disesuaikan mengikut individu. 
  • Perkongsian strategik: Bekerjasama dengan UNICEF  dan organisasi lain untuk memanfaatkan teknologi, sumber dan kepakaran terkini, memastikan pengalaman pembelajaran berkualiti tinggi sejajar dengan piawaian global. 

 

“Acara pelancaran kami di Yayasan Chow Kit adalah pengalaman yang benar-benar memberi inspirasi,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Matrix Connexion, Sean Tay.

 

“ Menyaksikan semangat dan keghairahan pelajar semasa mereka meneroka peluang pembelajaran digital menambahkan komitmen kami untuk memperkasakan generasi akan datang melalui teknologi.”

 

Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Pendidikan, Universiti Taylor, Hema Letchamanan menambah, “Kerjasama kami dengan Yayasan Chow Kit tertumpu pada mewujudkan persekitaran pendidikan yang inklusif dan mudah disesuaikan. Inisiatif TechConnectED melengkapkan usaha kami dengan sempurna, menyediakan pelajar yang tidak berpeluang mendapatkan kemahiran digital yang asas yang membuka peluang pembelajaran baharu dan laluan kerjaya masa depan.

 

"Kami berbangga untuk terlibat dalam program ini dan menyaksikan impak positifnya kepada masyarakat,” ujar beliau. 

 

TechConnectED merupakan satu langkah penting ke hadapan dalam merapatkan jurang digital dan memastikan semua pelajar di Malaysia berpeluang untuk berjaya dalam era digital. - DagangNews.com