Kapal MV Xin Yin Glass berlabuh buat julung kalinya di Pelabuhan Tanjung Bruas, buktikan peranan pemain utama sektor logistik maritim Malaysia | DagangNews Skip to main content

Kapal MV Xin Yin Glass berlabuh buat julung kalinya di Pelabuhan Tanjung Bruas, buktikan peranan pemain utama sektor logistik maritim Malaysia

Pelabuhan Tanjung Bruas Sdn Bhd (Pelabuhan Tanjung Bruas), ahli Kumpulan MMC, menerima kehadiran julung kalinya kapal MV Xin Yi Glass, dalam pelayarannya ke Pelabuhan Katuppali, India.
Oleh JOHARDY IBRAHIM

MELAKA 10 Julai - Pelabuhan Tanjung Bruas Sdn Bhd (Pelabuhan Tanjung Bruas), ahli Kumpulan MMC, mencatatkan kejayaan penting bila MV Xin Yi Glass berlabuh buat julung kalinya dalam pelayaran ke Pelabuhan Katuppali, India.

 

Kapal itu berlabuh di Pelabuhan Tanjung Bruas membawa muatan besar 630 TEU Kontena Sarat 20 kaki dengan produk kaca terapung berkualiti tinggi daripada Xinyi Glass Malaysia.

 

Peristiwa itu menggariskan peranan Pelabuhan Tanjung Bruas yang semakin berkembang sebagai pemain utama dalam sektor logistik maritim Malaysia.

 

Kemudahan moden pelabuhan dan lokasi strategik menjadikannya hab yang ideal untuk perdagangan antarabangsa, memudahkan pengendalian kargo yang cekap dan sambungan pantas ke pasaran global.

 

Pengarah Pelabuhan Tanjung Bruas, Md Derick Basir berkata, ketibaan dan kejayaan MV Xin Yi Glass berlepas dari Pelabuhan Tanjung Bruas adalah bukti keupayaan pelabuhan ini yang semakin meningkat dan kepentingan strategik.

 

“Kami berbangga untuk menyokong Xinyi Glass Malaysia dalam usaha mereka meluaskan jangkauan ke pasaran antarabangsa, dan kami mengharapkan lebih banyak kerjasama seperti itu pada masa hadapan,” kata beliau.

 

Keputusan Xinyi Glass Malaysia untuk menggunakan Pelabuhan Tanjung Bruas untuk operasi eksport penting ini menyerlahkan kebolehpercayaan dan kecekapan pelabuhan dalam mengendalikan penghantaran berskala besar.

 

Perkongsian ini bukan sahaja mengukuhkan hubungan ekonomi antara Malaysia dan India tetapi juga mempamerkan keupayaan Pelabuhan Tanjung Bruas untuk memudahkan aktiviti eksport yang besar.

 

 

parafrasa

 

 

Pelabuhan Tanjung Bruas

Pelabuhan Tanjung Bruas Sdn Bhd (Pelabuhan Tanjung Bruas), ahli Kumpulan MMC, terletak secara strategik bersama-sama dengan salah satu laluan perdagangan tersibuk di dunia di tengah dan titik paling sempit Selat Melaka.

 

Pelabuhan ini dibina pada akhir tahun 1970 dan mula beroperasi pada awal tahun 1980 untuk menyediakan kemudahan dan perkhidmatan pelabuhan kepada komuniti perniagaan tempatan dan bagi mengendalikan pengeksportan barangan pedalaman serta pengimportan bahan mentah.

 

Terletak di kawasan pedalaman yang sebahagian besarnya dibangunkan dari Melaka, Negeri Sembilan dan Johor Utara, pelabuhan ini dikelilingi oleh lebih 500 syarikat yang beroperasi di dalam Taman Perindustrian Melaka yang menampilkan syarikat elektrik dan elektronik, kilang produk logam fabrikasi, pengeluar makanan dan perabot.

 

Ini membolehkan pelabuhan ini dibangunkan sebagai pintu masuk penting untuk mengendalikan kedua-dua kontena dan kargo konvensional, memberi perkhidmatan kepada industri yang semakin berkembang di Melaka dan Wilayah Tengah Semenanjung Malaysia serta negara-negara jirannya.

 

Pelabuhan ini terletak kira-kira 156KM melalui jalan darat dari Kuala Lumpur, ibu kota Persekutuan dan 90KM dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Kebolehcapaian mudah dari Lorong Perdagangan Utama Timur-Barat.

 

Lokasi Pelabuhan yang strategik juga memberi peluang untuk memanfaatkan perkhidmatan marin seperti penternakan kapal, bekalan kapal, perkhidmatan bunkering dan pemindahan kapal ke kapal.

 

Sebagai Pelabuhan Gerbang utama ke Kargo Luar Pelabuhan Melaka dan Wilayah Riau, perkhidmatan dan kemudahan dalam TBP meliputi Kargo Am, Pukal Kering, Pukal Pecah, Pukal Cecair, Perkhidmatan Pengendalian Kontena dan Roll-On Roll-Off (RORO) dengan Pelabuhan Dumai. - DagangNews.com