Bank Negara dijangka naikkan OPR pada Julai susulan langkah Rizab Persekutuan tingkatkan kadar dasar semalaman - pakar ekonomi | DagangNews Skip to main content

Bank Negara dijangka naikkan OPR pada Julai susulan langkah Rizab Persekutuan tingkatkan kadar dasar semalaman - pakar ekonomi

KUALA LUMPUR 24 Mac - Bank Negara Malaysia dijangka hanya menaikkan kadar faedah semalamam (OPR) pada Julai, dan akan mengekalkan paras sedia ada walaupun Rizab Persekutuan AS meningkatkan kadar dasarnya, kata beberapa pakar ekonomi.

 

Mereka berpendapat Bank Negara akan mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 2.75% pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetarinya pada awal Mei sebelum membuat kenaikan 25 mata asas (bps) pada separuh kedua tahun itu.

 

Selepas Mei, mesyuarat MPC seterusnya akan diadakan pada awal Julai.

 

Rizab Persekutuan AS menaikkan kadar dana persekutuannya sebanyak 25bps kepada 4.75-5.00 peratus, paras tertinggi sejak September 2007 pada Rabu.

 

Ketua ekonomi dan analisis pasaran Bank Muamalat Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata Bank Negara "sangat bebas" dalam penilaian ekonomi dan keputusan dasar monetarinya.

 

Bank Muamalat, katanya, masih menaruh harapan untuk kenaikan 25 mata asas dalam OPR pada separuh kedua 2023.

 

"Walaupun Feds dijangka lebih dovish pada masa hadapan, perkara yang sama tidak boleh dikatakan mengenai Bank Negara. Ini memandangkan ekonomi Malaysia berkembang pada kadar yang kukuh tahun lepas pada 8.7 peratus.


 

Mohd Afzanizam Abdul Rashid
                      Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid

 

 

"Kita dapat melihat jumlah transaksi hartanah berkembang pada klip pantas 23.6% pada 2022 berbanding kadar pertumbuhan purata kompaun (CAGR) 30 tahun sebanyak 7.0 peratus setahun," kata Afzanizam kepada NST.

 

Beliau menambah bahawa aktiviti ekonomi yang normal menunjukkan bahawa permintaan dalam negeri terus kukuh.

 

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk jualan automotif yang meningkat 39 peratus pada Februari, kata Afzanizam.


 

Datuk Jalilah Baba
                                          Datuk Jalilah Baba

 


Sementara itu, pakar ekonomi Datuk Jalilah Baba berkata langkah Fed akan menjejaskan kadar dasar Bank Negara.

 

Jalilah berkata kenaikan kadar faedah akan menyebabkan pinjaman menjadi lebih mahal kepada syarikat swasta dan individu.

 

"Ini akan menyebabkan kurang perbelanjaan isi rumah dan syarikat juga, tetapi ia juga mungkin menurunkan harga barangan dan perkhidmatan. Pada masa yang sama, keadaan ini boleh menjejaskan perniagaan secara negatif kerana perbelanjaan akan dihadkan," katanya.

 

Penganalisis ekonomi Putra Business School, Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata Bank Negara akan ditekan untuk mengurangkan jurang kadar antara Malaysia dan AS.

 

Jurang itu, yang melebar kepada 2.00 mata peratusan, akan menjejaskan keputusan pelabur untuk melabur di Malaysia kerana mereka akan lebih berminat untuk melabur di AS, tambah beliau.


 

Dr Ahmed Razman Abdul Latiff
                            Dr Ahmed Razman Abdul Latiff

 


Ahmed Razman berkata kenaikan Fed akan mengakibatkan aktiviti ekonomi AS menjadi perlahan. Ini akan memberi kesan negatif kepada ekonomi Malaysia yang disebabkan oleh penurunan permintaan eksport tersebut ke AS.

 

Beliau menjangkakan kenaikan 25 mata asas dalam OPR pada Mei, tertakluk kepada pergerakan kadar inflasi dalam beberapa bulan akan datang.

 

Kenanga Research berkata Bank Negara berkemungkinan mengekalkan OPR tidak berubah pada 2.75 peratus untuk baki 2023, walaupun pengerusi Fed telah menyebut langkah itu sebagai mempertahankan daya tahan sektor perbankan dan usaha menentang inflasi.

 

"Walau bagaimanapun, kemungkinan sebarang keputusan kadar untuk melaraskan kadar dasar bergantung terutamanya kepada arah aliran inflasi dan prospek pertumbuhan, dan pada tahap tertentu sebarang keputusan dasar fiskal utama yang dibuat oleh kerajaan," katanya. - DagangNews.com