Pelabur asing jual RM503.3 juta ekuiti Malaysia sepanjang minggu Tahun Baru Cina - MIDF Research | DagangNews - Berita Bisnes Anda Skip to main content

Pelabur asing jual RM503.3 juta ekuiti Malaysia sepanjang minggu Tahun Baru Cina - MIDF Research

Gambar hiasan dari freepik
Oleh SYAZA NORAZHARUDDIN

KUALA LUMPUR 3 Feb - Pelabur asing terus menjual ekuiti Bursa Malaysia bagi minggu ke-15 berturut-turut, dengan jumlah aliran keluar dana lebih kecil pada RM503.3 juta  berbanding dengan RM701.4 juta dicatatkan pada minggu lepas.


MIDF Research berkata, pelabur asing menjadi penjual bersih sepanjang minggu Tahun Baru Cina. 

 

Katanya, aliran keluar dana tertinggi pada Isnin sebanyak RM265.9 juta, manakala RM196.9 juta dan RM40.5 juta, masing-masing pada Selasa dan Jumaat.

 

 

"Dalam pasaran domestik, sektor yang menerajui aliran keluar bersih asing ialah utiliti (RM256.9 juta), hartanah (RM63.3 juta) dan produk dan perkhidmatan perindustrian (RM50.1 juta).

 

"Sektor yang mempunyai aliran masuk asing bersih tertinggi ialah perkhidmatan kewangan (RM38.1 juta), REIT (RM2.3 juta) dan telekomunikasi dan media (RM1.9 juta)," katanya dalam laporan aliran dana minggu berakhir pada 31 Januari 2025. 

 

Sementara itu, institusi tempatan kekal sebagai penyokong bursa tempatan selama 15 minggu berturut-turut, dengan pembelian bersih RM149.4 juta dalam ekuiti domestik.

 

"Mereka beli bersih pada dua daripada tiga hari dagangan minggu lepas, menamatkan aliran masuk hari dagangan berturut-turut selama 48 hari, dengan aliran keluar RM37.9 juta pada hari Jumaat," katanya.

 

Pelabur runcit tempatan juga membeli bersih ekuiti tempatan untuk minggu keempat berturut-turut, dengan RM353.9 juta dalam pembelian bersih.

 

Purata volum dagangan harian (ADTV) menyaksikan penurunan di seluruh papan minggu lepas.

 

Pelabur asing menyaksikan penurunan sebanyak 15.9% manakala institusi tempatan dan peruncit tempatan mengalami penurunan masing-masing sebanyak 25.7% dan 15.4%.- DagangNews.com