PM Anwar bertemu 15 syarikat terkemuka di AS, kongsi kerangka Ekonomi MADANI | DagangNews Skip to main content

PM Anwar bertemu 15 syarikat terkemuka di AS, kongsi kerangka Ekonomi MADANI

Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyertai perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 di Harvard Club New York, Amerika Syarikat. - Gambar Facebook Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR 22 Sept - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dan interaksi bersama 15 syarikat terkemuka Amerika Syarikat (AS) yang tersenarai dalam Fortune 500 termasuk Airbnb, Amazon, Amazon Web Services, Boeing, ConocoPhilips dan Kimberly-Clark di Harvard Club, New York, AS semalam.

 

“Kesempatan ini digunakan sepenuhnya untuk berkongsi Kerangka Ekonomi MADANI yang disokong oleh Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030, Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara serta Kajian Separuh Penggal RMK-12 (Rancangan Malaysia Ke-12) yang akan menjadi panduan dalam mencapai matlamat pembangunan negara.

 

“Saya juga hargai maklum balas positif dan input-input membina yang dikongsikan oleh syarikat-syarikat ini,” katanya menerusi catatan di laman sosial media Facebook.

 

Anwar yang kini berada di New York bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 berkata AS ialah rakan dagang Malaysia yang ketiga terbesar sejak 2015.

 

Dari segi pelaburan dalam sektor pembuatan, Malaysia menerima pelaburan langsung asing (FDI) dari AS bagi tempoh Januari hingga Jun 2023 dengan nilai berjumlah RM1.84 bilion (AS$395 juta) dan pelaburan ini telah menyumbang sebanyak 1,558 peluang pekerjaan, lapor Bernama.

 

“Semoga Malaysia mampu menarik lebih banyak pelaburan baharu daripada syarikat-syarikat gergasi Amerika,” katanya.

 

 

anwar

 

 

anwar

 

 

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata peranan majlis dan dewan perniagaan seperti Majlis Perniagaan AS-ASEAN (USABC) dan Dewan Perniagaan Amerika Syarikat (USCC) sebagai medium antara kerajaan dan komuniti perniagaan merupakan pemangkin kepada kejayaan pelaksanaan inisiatif kerajaan yang akhirnya bermanfaat untuk rakyat. - DagangNews.com