Ambil masa untuk pulihkan kadar pengangguran ke tahap pra-pandemik | DagangNews Skip to main content

Ambil masa untuk pulihkan kadar pengangguran ke tahap pra-pandemik

Oleh NABILA YASMIN RAZIB

nabila@dagangnews.com

 

 

KUALA LUMPUR 11 Okt. - Malaysia mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk memulihkan semula kadar pengangguran pada tahap 3.3% seperti pada masa pra-pandemik.

 

 

AmInvestment Bank berkata, terdapat juga keperluan untuk melihat semula kadar pengangguran dan mereka yang bekerja di sektor tidak formal.

 

 

"Kadar pengangguran sepanjang tahun dijangka pada paras 4.4% tahun ini berbanding 4.8% sebelum ini berikutan pembukaan semula sektor ekonomi dan pasaran buruh yang terus pulih walaupun di tahap sederhana," katanya dalam nota kajian di sini hari ini.

 

 

Ujarnya, dengan kadar vaksin populasi dewasa melebihi 90% ketika ini, pihaknya menjangkakan ekonomi akan mula bergerak ke fasa endemik COVID-19 paa akhir Oktober.

 

 

"Ini akan membolehkan lebih banyak sektor dibuka semula dengan norma baharu COVID-19 yang dipraktikkan, sekaligus memperkuat prospek pertumbuhan dan pasaran buruh.

 

 

"Namun kita harus tetap berhati-hati. Ketidakpastian mengenai varian baharu COVID-19 dan prospek perniagaan boleh menjejaskan prospek pekerjaan," katanya.

 

 

Terdahulu kadar pengangguran menurun buat kali pertama pada Ogos selepas mencatatkan peningkatan pada dua bulan sebelumnya berikutan lebih banyak aktiviti ekonomi dibenarkan untuk kembali beroperasi pada bulan tersebut.

 

 

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin berkata, bilangan penduduk pekerja meningkat sebanyak 0.5 peratus bulan ke bulan kepada 15.38 juta orang pada Ogos berbanding 15.29 juta orang pada Julai, dengan nisbah guna tenaga kepada penduduk meningkat 0.2 mata kepada 65.2 peratus.

 

 

Kata beliau, bilangan penganggur menurun sebanyak 3.8 peratus kepada 748,800 berbanding 778,200 pada Julai. -DagangNews.com