Solarvest, GreenRock Energy jalin kerjasama strategik percepat pembangunan rumusan RE di Taiwan dan Malaysia | DagangNews Skip to main content

Solarvest, GreenRock Energy jalin kerjasama strategik percepat pembangunan rumusan RE di Taiwan dan Malaysia

Oleh NOR AZAN FITRI AHMAD HIDZIR

KUALA LUMPUR 24 Jun - Solarvest menjalinkan kerjasama strategik dengan GreenRock Energy bagi mempercepatkan pembangunan rumusan tenaga boleh diperbaharui (RE) di Taiwan dan Malaysia.

 

Solarvest yang merupakan pakar tenaga bersih di negara ini berkata, kerjasama itu mempunyai sasaran untuk mencapai 1GW projek RE dalam tempoh lima tahun akan datang.

 

Kumpulan itu menyatakan, permintaan tinggi untuk RE mendorong syarikat tenaga Taiwan itu mengembangkan operasi ke pasaran antarabangsa.

 

"Bagi mendapatkan kelebihan pasaran yang kompetitif, GreenRock Energy kini telah menjadi syarikat Taiwan pertama yang mengambil bahagian dalam projek RE kerajaan Malaysia.

 

solarvest
Solarvest bekerjasama dengan pemain industri RE utama Taiwan, GreenRock Energy bagi mempercepatkan pembangunan rumusan tenaga hijau di Taiwan dan Malaysia.

 

"Keazaman GreenRock Energy untuk mengambil bahagian dalam projek solar berskala besar Malaysia menunjukkan hasrat mereka untuk berkembang ke pasaran antarabangsa dan keupayaan kukuhnya dalam sektor RE," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

 

GreenRock Energy melihat Malaysia sebagai pintu masuk strategik bagi mengembangkan jejak tenaga hijaunya di seluruh Asia Tenggara.

 

Menyedari dasar kerajaan Malaysia yang menyokong dan permintaan yang semakin meningkat di rantau ini untuk RE, GreenRock akan memanfaatkan kerjasamanya dengan syarikat serta kerajaan tempatan bagi mengukuhkan keupayaan teknikal serta pengurusan projek serantaunya.

 

Pasaran tenaga Malaysia sedang giat melakukan transformasi bagi mencapai matlamat pembangunan tenaga hijau.

 

Awal tahun ini, kerajaan melancarkan program solar berskala besar LSS5 dengan jumlah kapasiti RE sebanyak 2GW, menandakan projek solar terbesar dalam sejarah.

 

"Inisiatif ini melengkapkan Dasar Transformasi Tenaga Nasional (NETR), yang merangkumi pelbagai pembangunan tenaga hijau seperti kecekapan tenaga, zon RE dan hidrogen hijau, semuanya bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon dan mencapai negara rendah karbon menjelang 2040," katanya.

 

Sehingga Mac 2024, Solarvest mencapai 1.2GW rekod prestasi projek di peringkat serantau, dengan 440 megawatt (MW) projek dalam pembinaan dan 348MW aset solar, mewakili kedudukan peneraju dan pengalaman luasnya di rantau ini.

 

Di Taiwan khususnya, Solarvest bekerjasama dengan GreenRock Energy dalam projek agrivolta dan aquavoltaic berskala besar, menyasarkan sejumlah projek 500 MW.- DagangNews.com