Pemulihan ekonomi berada pada landasan positif menjelang 100 hari pembentukan kabinet | DagangNews Skip to main content

Pemulihan ekonomi berada pada landasan positif menjelang 100 hari pembentukan kabinet

Oleh ZARUL EEFENDI RAZALI

 

KUALA LUMPUR 8 Dis - Perancangan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri memulihkan ekonomi negara demi kesejahteraan rakyat mengikut panduan yang digariskan buat setiap kementerian mula menampakkan hasil positif menjelang tempoh 100 hari pembentukan kabinetnya.

 

Ismail Sabri, yang juga Naib Presiden UMNO, dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kesembilan pada 20 Ogos 2021 menggantikan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meletak jawatan pada empat hari sebelum itu selepas kehilangan sokongan majoriti di Parlimen.

 

Pada 27 Ogos lalu, Ismail Sabri mengumumkan senarai barisan 'Kabinet Berorientasikan Hasil' melibatkan 31 menteri, termasuk 13 menteri berpengalaman di bawah kerajaan terdahulu yang termasuk Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

 

Antara pencapaian utama yang dicapai Perdana Menteri dalam tempoh 100 hari ialah Memorandum Persefahaman (MoU) bersejarah yang dimeterai antara kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan, yang membantu memacu keyakinan ekonomi dan meningkatkan pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia, menurut penganalisis.

 

Dalam laporan berita pada 13 September 2021, Ketua Ekonomi Juwai, IQI Shan Saeed berkata, pelabur mula memasuki pasaran Malaysia semula berikutan peningkatan kestabilan politik dan komitmen kerajaan untuk meletakkan ekonomi di landasan pertumbuhan.

 

“Kerajaan Persekutuan amat komited terhadap kestabilan makroekonomi untuk pertumbuhan yang membawa kepada kemajuan ekonomi di negara ini. Langkah ini memberi manfaat kepada orang ramai dan orang biasa di peringkat makro,” katanya.

 

pm

 

Dalam kenyataan pada 30 September 2021, Ismail Sabri berkata ahli Jemaah Menteri diarah mengumumkan Kad Laporan Pencapaian Aspirasi Keluarga Malaysia 100 hari masing-masing kepada rakyat.

 

Perdana Menteri berkata, ini membolehkan rakyat menilai prestasi menteri dan kementerian mereka dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

 

Beliau berkata kerajaan meletakkan pencapaian aspirasi itu sebagai keutamaan tertinggi bagi setiap menteri dalam memberi khidmat terbaik kepada rakyat.

 

Mesyuarat Jemaah Menteri pada 10 September 2021 menetapkan tempoh 100 hari pertama setiap menteri di bawah pentadbirannya bermula dari 1 September 2021, iaitu pada hari pertama Mesyuarat Jemaah Menteri diadakan.

 

Dalam tempoh 100 hari pertamanya, Ismail Sabri mengumumkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) 2021-2025, dan RM400 bilion diperuntukkan di bawah pelan hala tuju negara untuk lima tahun, meningkat sebanyak 61% berbanding perbelanjaan sebenar sebanyak RM248.5 bilion untuk Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).

 

Ismail Sabri, semasa mengumumkan pelan itu, berkata RMK-12 mempunyai tiga tema, empat pemangkin dasar dan 14 pemacu perubahan dalam menyediakan asas yang kukuh untuk masa depan Malaysia.

 

RMK-12 menyasarkan untuk meningkatkan lagi ekonomi, termasuk meningkatkan sosio-ekonomi kumpulan berpendapatan rendah, terutamanya Bumiputera. 

 

Antara cadangannya ialah membenarkan penjualan saham atau syarikat Bumiputera hanya kepada konsortium, syarikat atau individu Bumiputera.

 

Mustapa dipetik sebagai berkata, bahawa pemilikan saham Bumiputera terdiri daripada saham yang dimiliki oleh individu Bumiputera serta institusi mandat Bumiputera, dan bersama-sama, ia membentuk kira-kira 17.2% daripada pegangan saham pada 2019.
 

“Apa yang kami maksudkan, dalam cadangan kami, ialah institusi mandat Bumiputera, yang termasuk Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tabung Haji dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas), hanya boleh menjual saham mereka kepada institusi, konsortium atau individu Bumiputera lain,” katanya.

 

Pada 11 Oktober 2021, Dewan Rakyat turut meluluskan rang undang-undang untuk meningkatkan had hutang statutori kepada 65% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berbanding 60% sebelum ini.

 

Tengku Zafrul, yang membentangkan dua rang undang-undang, iaitu  Rang Undang-Undang Kumpulan Wang Amanah Negara (Pindaan) 2021 dan  Rang Undang-Undang Langkah-Langkah Sementara Bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit Koronavirus 2019  (COVID-19)) (Pindaan) 2021 pada  Oktober 2021, berkata, rang undang-undang pertama bertujuan membiayai empat pakej bantuan dan rangsangan iaitu PERMAI, PEMERKASA, PEMERKASA Tambahan dan PEMULIH yang memerlukan peruntukan tambahan sebanyak RM27 bilion.

 

Beliau berkata, rang undang-undang kedua untuk meningkatkan had siling Dana COVID-19 (KWC-19) daripada RM65 bilion kepada RM110 bilion.

 

Dalam Malaysia berusaha untuk memulihkan pertumbuhan ekonominya, kemunculan varian baharu B.1.1.529 yang tanpa dijangka, atau lebih dikenali sebagai varian Omicron, berpotensi menggugat proses pemulihan.

 

Pada 30 November 2021, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengumumkan bahawa Malaysia perlu menangguhkan peralihannya kepada fasa endemik COVID-19 berikutan ketidaktentuan yang disebabkan oleh varian Omicron.

 

Bagaimanapun, menurut Menteri Kewangan, Malaysia dijangka mencapai sasaran pertumbuhan KDNK sebanyak 3 hingga 4% pada tahun ini walaupun wujudnya varian Omicron.

 

“Kami memantau situasi dengan teliti, (tetapi) kami masih yakin bahawa kami akan dapat mencapai sasaran KDNK pada tahun ini antara tiga dan empat peratus,” katanya dalam program Squawk Box Asia CNBC yang disiarkan pada 6 Disember 2021.

 

Tengku Zafrul menjawab soalan mengenai sama ada varian Omicron akan memberikan risiko penurunan yang lebih besar kepada ekonomi Malaysia.

 

Beliau menegaskan, kerajaan komited untuk melindungi rakyat dan memastikan kesinambungan perniagaan berdasarkan kepentingan mereka kepada ekonomi dan ia akan sentiasa memberikan sokongan yang kukuh kepada ekosistem. - DagangNews.com