AS mengecualikan tarif import telefon pintar, cip memori, komputer riba | DagangNews - Berita Bisnes Anda Skip to main content

AS mengecualikan tarif import telefon pintar, cip memori, komputer riba

WASHINGTON 13 April (AFP) - Pentadbiran Trump telah mengecualikan sekumpulan elektronik pengguna daripada tarif import yang menghukum -- menawarkan kelegaan kepada firma teknologi AS dan sebahagiannya menghentikan perang perdagangan dengan China.

 

Notis lewat Jumaat oleh pejabat Kastam dan Perlindungan Sempadan AS berkata telefon pintar, komputer riba, cip memori dan produk lain akan dikecualikan daripada levi global yang dikeluarkan Presiden Donald Trump seminggu lalu.

 

Langkah itu dibuat ketika tarif import China membalas 125 peratus ke atas barangan AS berkuat kuasa Sabtu, dengan Beijing berdiri menentang rakan perdagangan terbesarnya.

 

Pengecualian itu akan memberi manfaat kepada syarikat teknologi AS seperti Nvidia dan Dell, serta Apple, yang membuat iPhone dan produk premium lain di China.

 

Dan mereka secara amnya akan mengecilkan kesan tarif mengejutkan 145 peratus yang telah dikenakan Trump tahun ini ke atas barangan China yang memasuki Amerika Syarikat.

 

Data Kastam AS mencadangkan item yang dikecualikan menyumbang lebih daripada 20 peratus daripada import China tersebut, menurut penyelidik kanan RAND Gerard DiPippo.

 

Walaupun disenaraikan antara barangan yang dikecualikan, semikonduktor masih boleh menjadi sasaran tarif khusus industri yang dicadangkan Trump untuk meletakkan import dari semua negara.

 

Trump berkata pada hari Sabtu bahawa dia akan memberikan jawapan "sangat spesifik" kepada soalan mengenai sebarang levi semikonduktor masa depan pada hari Isnin.

 

Pertempuran tarif Washington dan Beijing yang semakin meningkat telah menimbulkan kebimbangan perang perdagangan yang berkekalan antara dua ekonomi terbesar dunia itu dan menyebabkan pasaran global mengalami kemerosotan.

 

Kejatuhan itu telah menghantar gelombang kejutan tertentu melalui ekonomi AS, dengan pelabur melambakkan bon kerajaan, dolar jatuh dan keyakinan pengguna menjunam.

 

Menambah tekanan ke atas Trump, jutawan Wall Street -- termasuk beberapa penyokongnya sendiri -- secara terbuka mengkritik keseluruhan strategi tarif sebagai merosakkan dan tidak produktif.


Sektor teknologi tarik nafas lega

Daniel Ives, penganalisis ekuiti kanan di Wedbush Securities, menggelar pengecualian AS sebagai "berita terbaik" untuk pelabur teknologi.

 

Pengecualian itu menghilangkan "awan hitam besar" yang mengancam untuk membawa sektor teknologi AS "kembali sedekad" dan pembangunan AI yang sangat perlahan, kata Ives dalam nota.

 

Banyak produk yang dikecualikan, termasuk pemacu keras dan pemproses komputer, biasanya tidak dibuat di Amerika Syarikat, dengan Trump berhujah tarif adalah cara untuk mengembalikan pembuatan domestik.

 

Mengulas mengenai pengumuman pengecualian itu, Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karoline Leavitt menegaskan bahawa syarikat seperti Apple dan Nvidia masih "berpusu-pusu untuk membuat pengeluaran mereka di Amerika Syarikat" secepat mungkin.

 

Ramai penganalisis, bagaimanapun, berkata ia mungkin akan mengambil masa bertahun-tahun untuk meningkatkan pengeluaran domestik.

 

Dengan tarif masih berkuat kuasa ke atas produk yang kurang kompleks, "pengecualian Trump tidak akan mengembalikan iPhone atau barangan teknologi dan mereka tidak akan membeli semula sama ada barangan murah yang kami tidak boleh dan tidak akan keluarkan di rumah," ahli ekonomi Universiti New York, Nouriel Roubini menyiarkan hari Sabtu di X.

 

Dasar presiden adalah "bercanggah, sumbang, tidak konsisten dan tidak koheren... diambil oleh tempat duduk seluar," tambahnya.


China 'tidak takut'

Walaupun dengan Washington dan Beijing mengalami kemelut dan pasaran kewangan dalam kegawatan, Trump tetap bertegas bahawa dasar tarifnya berada di landasan yang betul.

 

Beijing telah berikrar untuk tidak mengalah kepada apa yang dilihatnya sebagai taktik buli, dan -- dalam komen pertamanya mengenai ketegangan -- Presiden Xi Jinping menegaskan pada Jumaat bahawa China "tidak takut."

 

Pakar ekonomi memberi amaran bahawa gangguan dalam perdagangan antara ekonomi AS dan China yang terintegrasi rapat akan meningkatkan harga untuk pengguna dan boleh mencetuskan kemelesetan global.

 

AS sahaja membeli sehingga 16.4 peratus daripada eksport China, menurut data perdagangan Beijing, menjadikan jumlah pertukaran antara kedua-dua negara bernilai $500 bilion -- dengan AS menghantar dengan ketara kurang sebaliknya.

 

Menteri Perdagangan China Wang Wentao memberitahu Ketua Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) bahawa tarif AS akan "menimbulkan bahaya yang serius" kepada negara miskin.

 

"Amerika Syarikat terus memperkenalkan langkah tarif, membawa ketidakpastian dan ketidakstabilan yang besar kepada dunia, menyebabkan huru-hara di peringkat antarabangsa dan domestik di AS," kata Wang kepada ketua WTO Ngozi Okonjo-Iweala dalam panggilan.

 

Rumah Putih berkata Trump kekal "optimis" tentang mendapatkan perjanjian dengan China, walaupun pegawai pentadbiran telah menjelaskan dengan jelas bahawa mereka menjangkakan Beijing akan menghubungi terlebih dahulu. © Agence France-Presse