MAHB perkenal Rimba sebagai sebahagian daripada peningkatan KLIA | DagangNews - Berita Bisnes Anda Skip to main content

MAHB perkenal Rimba sebagai sebahagian daripada peningkatan KLIA

Rimba yang terletak di bangunan satelit KLIA dirasmikan oleh Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pada 1 Januari lalu.

KUALA LUMPUR 14 Jan  – Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) sedang meningkatkan operasi dan infrastruktur di KLIA bagi melancarkan aliran penumpang serta mempertingkat pengalaman perjalanan menjelang Visit Malaysia 2026 (VM2026).

 

Pengarah urusan, Datuk Mohd Izani Ghani, berkata langkah-langkah untuk mengurangkan kesesakan, termasuk penambahbaikan dalam proses pemeriksaan keselamatan dan pengurusan barisan, telah menyumbang kepada pergerakan penumpang yang lebih lancar.

 

“Banyak penambahbaikan ini berlaku di sebalik tabir, tetapi apabila aliran penumpang lebih jelas, para pengembara boleh merasai perbezaannya,” katanya kepada pemberita selepas sesi lawatan di KLIA semalam.

 

Beliau berkata, penambahbaikan ini juga akan mempengaruhi kedudukan KLIA dalam penarafan lapangan terbang antarabangsa seperti Skytrax dan Airports Council International Airport Service Quality Awards.

 

Pada Selasa, pengendali lapangan terbang itu memperkenalkan Rimba, sebuah persekitaran baharu berinspirasikan alam semula jadi untuk penumpang transit dan transfer di KLIA Terminal 1, bertujuan meningkatkan keselesaan sambil mencerminkan identiti Malaysia.

 

Terletak di Bangunan Satelit, Rimba telah dilancarkan oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah Dr Wan Ismail pada 1 Januari lalu.

 

Mohd Izani menjelaskan ciri baharu ini merupakan versi dinaik taraf daripada Jungle Boardwalk sebelum ini, yang direka untuk mengutamakan keselesaan dan pengalaman penumpang.

 

Ia menawarkan suasana tenang yang memberikan ketenangan visual serta rasa tempat kepada pengembara dalam transit.

 

“Dengan 50 hingga 60 juta penumpang melalui KLIA setiap tahun, bagaimana pengembara merasa semasa transit adalah penting. Rimba menawarkan tempat rehat yang lebih selesa antara penerbangan sambil memberi penumpang gambaran tentang kekayaan dan keindahan alam semula jadi Malaysia,” tambah beliau.

 

Mencakupi 970 meter persegi, Rimba menampilkan pintu masuk yang diperbaharui, kehijauan yang diperkaya, lampu rotan buatan tempatan dan tempat duduk bergaya taman bagi mengurangkan keletihan perjalanan serta menyokong pergerakan penumpang yang lebih lancar. - BERNAMA