Juruaudit luar Sapura Energy nyatakan pendapat tanpa syarat mengenai penyata kewangan diaudit FY2024 | DagangNews Skip to main content

Juruaudit luar Sapura Energy nyatakan pendapat tanpa syarat mengenai penyata kewangan diaudit FY2024

KUALA LUMPUR 13 Jun - Juruaudit luar Sapura Energy Bhd telah menyatakan pendapat tanpa syarat atau unqualified opinion dengan ketidakpastian material mengenai keupayaannya untuk terus beroperasi sebagai entiti berterusan bagi penyata kewangan diaudit untuk tahun kewangan berakhir pada 31 Januari 2024.

 

Dalam pemakluman kepada Bursa Malaysia, Sapura Energy berkata, Tetuan Ernst & Young menyatakan kumpulan tersebut telah menyediakan penyata kewangan berdasarkan asas berterusan sedangkan kebolehpercayaannya sangat bergantung pada beberapa faktor, termasuk mendapatkan sambungan untuk perintah sekatan; hasil yang menguntungkan dari tuntutan undang-undang bagi projek kejuruteraan & pembinaan yang telah ditamatkan; dan pelaksanaan yang berjaya dan tepat pada waktunya bagi cadangan skim pengaturan yang memerlukan Sapura Energy dan syarikat-syarikatnya untuk mendapatkan kelulusan daripada sekurang-kurangnya 75% pemiutang skim dalam mesyuarat yang dipanggil mahkamah.

 

Liabiliti semasa kumpulan Sapura Energy dan syarikat melebihi aset semasa masing-masing sebanyak RM14.5 bilion dan RM2.2 bilion, dan kumpulan itu menghadapi kekangan kecairan yang teruk.

 

"Sekiranya asas usaha berterusan untuk penyediaan penyata kewangan tidak lagi sesuai, pelarasan perlu dibuat dalam penyata kewangan yang berkaitan dengan jumlah dan klasifikasi aset dan liabiliti. Tiada pelarasan sedemikian telah dibuat kepada penyata kewangan ini," kata juruaudit itu.

 

"Pendapat kami tidak layak berhubung perkara ini," kata Ernst &Young.

 

ARTIKEL BERKAITAN: Sapura Energy diberi tempoh 9 bulan lagi sehingga Mac 2025 untuk menyusun semula hutang

 

sapura

 

Perkara audit utama yang didedahkan dalam laporan audit luaran dalam laporan tahunan syarikat termasuk penilaian kemerosotan nilai goodwill ke atas penyatuan dan hartanah, loji dan peralatan; dan hasil daripada kontrak pembinaan yang diiktiraf berdasarkan kaedah peratusan penyiapan.

 

Sebagai respons, Sapura Energy berkata, lembaga pengarahnya menjangkakan bahawa skim pengaturan yang saling menguntungkan berkemungkinan mencapai sokongan majoriti pemiutang.

 

Ini kerana ia akan dapat menawarkan pemulihan yang lebih tinggi di bawah skim pengaturan berbanding dengan pemulihan di bawah pembubaran, dan kumpulan itu mempunyai dana yang mencukupi untuk mengekalkan operasinya sehingga skim sedemikian dimuktamadkan.

 

Sapura Energy mengakui bahawa walaupun terdapat ketidakpastian material yang boleh menimbulkan keraguan besar tentang keupayaan kumpulan dan syarikat untuk terus beroperasi sebagai entiti berterusan, pihaknya berpendapat bahawa asas berterusan yang digunakan dalam penyediaan penyata kewangan adalah bersesuaian dan tiada pelarasan diperlukan. - DagangNews.com