KUALA LUMPUR 8 Mei — Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengeluarkan amaran tentang penipu menyamar sebagai pegawai SC untuk meminta bayaran daripada individu yang tidak menyedari penipuan tersebut.
Penipu mendakwa palsu yang sasaran mereka sedang disiasat kerana kesalahan berkaitan pasaran termasuk perdagangan orang dalam dan manipulasi.
Suruhanjaya itu berkata, mangsa dipaksa untuk membayar "deposit jaminan" yang boleh mencecah RM500,000 bagi mengelakkan kesan undang-undang seperti penahanan atau pendakwaan.
"Modus operandi penipuan ini mempunyai ciri-ciri Macau Scam, di mana nama SC telah disalahgunakan untuk menipu mangsa supaya membuat pembayaran.
"Sebagai badan pengawal selia, kami tidak menyokong mana-mana skim pelaburan, tidak meminta wang daripada orang ramai atau menuntut deposit dalam bentuk apa pun untuk siasatan pengawalseliaan," kata SC dalam satu kenyataan.
SC menasihatkan orang ramai sentiasa berwaspada dan mengesahkan kesahihan sebarang tawaran pelaburan di laman web rasmi mereka.- DagangNews.com








